igiannakis

Μανουήλ Γεδεών 6 11525 – Αθήνα

Γλαύκωμα

Παθήσεις Οφθαλμού

Γλαύκωμα

Γλαύκωμα είναι η οφθαλμική νόσος κατά την οποία το οπτικό νεύρο υφίσταται αλλοιώσεις που επιδεινώνονται εάν δεν αντιμετωπισθεί η συνυπάρχουσα αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση και οδηγεί σε απώλεια της όρασης.
Συνήθως όσο πιο αυξημένη είναι η ενδοφθάλμια πίεση τόσο ο κίνδυνος απώλειας της όρασης αυξάνεται μολονότι υπάρχει ένα μικρό ποσοστό ασθενών με φυσιολογική ενδοφθάλμια πίεση που έχει γλαύκωμα.

Επίσης, αρκετοί  ασθενείς αναφέρονται ότι έχουν οφθαλμική υπερτονία που παρουσιάζουν αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση αλλά χωρίς απώλεια της όρασης.

Η πίεση στον οφθαλμό δημιουργείται από το υδατοειδές υγρό που παράγεται στο ακτινωτό σώμα (ciliary body) που βρίσκεται πίσω από την ίριδα (χρωματιστό τμήμα του οφθαλμού).  Το υδατοειδές υγρό αποχετεύεται από τον ηθμό (trabeculum) και απαιτείται να υπάρχει ισορροπία σε όλο σύστημα ώστε να έχει φυσιολογική ενδοφθάλμια πίεση που να μην ασκεί μηχανική πίεση στο οπτικό νεύρο και να προκαλεί αλλοιώσεις και επακόλουθη βλάβη του οπτικού πεδίου. Επίσης, το οπτικό νεύρο δέχεται πλούσια αγγείωση που είναι συνυπεύθυνη για τις αλλοιώσεις που υφίσταται το οπτικό νεύρο.
Η συχνότητα του γλαυκώματος παρατηρείται να έχει αυξητικές τάσεις  λόγω της γήρανσης του πληθυσμού σε συνδυασμό με την αυξημένη ικανότητα των ιατρών να τοποθετούν την ανωτέρω διάγνωση.

Το γλαύκωμα έχει την ιδιαιτερότητα ότι είναι ασυμπτωματική ασθένεια στα αρχικά στάδια και είναι πολύ σημαντικό να το εξηγήσουμε στον ασθενή, ώστε να ακολουθήσει πιστά τις οδηγίες εφαρμογής οφθαλμικών σταγόνων για να πετύχει να διατηρήσει την όραση του. Την σημερινή εποχή έχουμε στη διάθεση μας πολλές φαρμακευτικές σταγόνες που έχουν αυξημένο προφίλ αποτελεσματικότητας και ασφάλειας.

Όμως είναι πολύ σημαντικό σε κάθε επίσκεψη του ασθενούς να εξετάζουμε πολύ προσεκτικά τον ασθενή και τους οφθαλμούς του,  ώστε να διαπιστώσουμε τυχόν ανεπιθύμητες παρενέργειες και να ληφθούν τα αντίστοιχα μέτρα.

Γλαύκωμα

Κλινική εκτίμηση

Η διάγνωση του γλαυκώματος γίνεται κατόπιν λεπτομερούς εξέτασης του ασθενούς και με την βοήθεια σύγχρονου οφθαλμολογικού εξοπλισμού. Η απάντηση δεν είναι εύκολη να απαντηθεί σε λίγα δευτερόλεπτα καθόσον απαιτεί να γίνει μια ομάδα εξετάσεων, όπως όλες οι κάτωθι:

Κατηγορίες Γλαυκώματος

Κατηγορίες Γλαυκώματος

Παράγοντες

Επικινδυνότητας

Οι επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει ξεκάθαρα το όφελος από τη μείωση της ενδοφθάλμιας πίεσης για την ελαχιστοποίηση της περαιτέρω εξέλιξης. H θεραπεία συνιστάται σε ελάττωση της ενδοφθαλμίου πίεσης με τοπική ενστάλαξη σταγόνων, όπως ανάλογα προσταγλανδινών, β αναστολείς, αναστολείς καρβονικής ανυδράσης, αδρενεργικοί αγωνιστές, χολινεργικοί αγωνιστές, υπερωσμωτικοί παράγοντες και σταθεροί συνδυασμοί φαρμάκων.
 

Για την υγεία των οφθαλμών και την ελάττωση της υπολκινικής φλεγμονής που προκαλείται από τα συντηρητικά (όπως το Βενζαλκόνιο) των οφθαλμικών σταγόνων χρειάζεται η επιλογή της κατάλληλης θεραπείας να είναι εξατομικευμένη για κάθε ασθενή και όταν απαιτείται η χρήση σταγόνων χωρίς συντηρητικά.

Εκτός από την τοπική ενστάλαξη οφθαλμικών σταγόνων υπάρχουν και άλλες τεχνικές αντιμετώπισης όπως η χρήση της SLT(selective laser trabeculoplasty) για να διευκολύνουμε την παροχέτευση του υδατοειδούς υγρού από την γωνία μεταξύ ίριδος και κερατοειδή, της περιφερικής ιριδοτομής με Nd-Yag laser σε οφθαλμούς με στενή γωνία,  της τραμπεκουλεκτομής που είναι μία αντιγλαυκωματική επέμβαση και η χρήση  μικροβαλβίδων με την βοήθεια μικροχειρουργικών τεχνικών.

Επίλογος

Η έγκαιρη ανίχνευση και αντιμετώπιση του γλαυκώματος επιτρέπουν την καθυστέρηση της γρήγορης επιδείνωσης.

Ειναι πολύ σημαντικό να ακολουθήσετε σχολαστικά τις συστάσεις του ειδικού, ώστε να είναι αποτελεσματική η θεραπεία.

Το γλαύκωμα είναι μια χρόνια κατάσταση και επομένως η θεραπεία δε θα πρέπει ποτέ να διακόπτεται, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του ιατρού σας.