igiannakis

Μανουήλ Γεδεών 6 11525 – Αθήνα

Ωχρά Κηλίδα

Απο το 1998 διατηρώ σύγχρονο οφθαλμολογικό ιατρείο κοντά στο Μετρό Κατεχάκη στην Αθήνα, όπου διενεργώ πληθώρα εξετάσεων αλλά και θεραπειών. Σ᾽ένα φιλικό και άνετο περιβάλλον, προσφέρω ολοκληρωμένες ιατρικές υπηρεσίες, εφαρμόζοντας τις πλέον σύγχρονες και έγκυρες επιστημονικές μεθόδους διάγνωσης και θεραπείας.

Χειρουργός Οφθαλμίατρος - Ιωάννης Γιαννάκης signature

Παθήσεις Οφθαλμού

Ωχρά Κηλίδα

Η ωχρά κηλίδα είναι υπεύθυνη για την κεντρική, έγχρωμη και ευκρινή όραση.
Ο αμφιβληστροειδής χιτώνας επενδύει το μεγαλύτερο μέρος της εσωτερικής επιφάνειας του οφθαλμού και είναι υπεύθυνος για τη μετατροπή των οπτικών ερεθισμάτων σε νευρικά ερεθίσματα, που μέσω του οπτικού νεύρου θα καταλήξουν στον εγκέφαλο για επεξεργασία και αναγνώριση. Η κεντρική περιοχή του αμφιβληστροειδή λέγεται ωχρά κηλίδα, λόγω της κιτρινωπής εμφάνισής της που οφείλεται στα αυξημένα ποσοστά λουτείνης και ζεαξανθίνης.
Οι παθήσεις της ωχράς κηλίδας είναι πολλές και γίνεται μεγάλη προσπάθεια να διορθώσουμε τα προβλήματα της. Η έγκαιρη διάγνωση, ο διαγνωστικός εξοπλισμός και η κλινική εμπειρία του ιατρού θα καθοδηγήσουν τον ασθενή στην καλύτερη επιλογή των διαθέσιμων θεραπειών που υπάρχουν σήμερα.

Αιτίες

Ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας
Η πιο συχνή πάθηση της ωχράς κηλίδας σχετίζεται με την ηλικία και ονομάζεται Ηλικιακή Εκφύλιση Ωχράς Κηλίδας. Η ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας είναι η πρώτη αιτία τύφλωσης στον δυτικό κόσμο σε άτομα άνω των 50 ετών. Ο ένας ή και οι δύο οφθαλμοί μπορεί να προσβληθούν με αλλοιώσεις στην ωχρά κηλίδα. Η κεντρική όραση επηρεάζεται ενώ η περιφερική όραση παραμένει ανέπαφη. Περίπου το 10% του πληθυσμού ηλικίας ανω των 65 ετών έχουν ηλικιακή εκφύλιση ωχράς και περίπου το 50% θα αναπτύξει την ίδια πάθηση και στον άλλο οφθαλμό μέσα σε 5 έτη. Υπάρχουν δυο μορφές ηλικιακής εκφύλισης ωχράς η ξηρά μορφή και η υγρά μορφή με βάση την εξέταση με OCT που γίνεται στο ιατρείο.

Ηλικακή εκφύλιση ωχράς ξηρού τύπου
Η  ηλικιακή εκφύλιση ωχράς ξηρού τύπου  είναι ο πιο συχνός τύπος ηλιακής εκφύλισης.
Στα πρώιμα στάδια, είναι δύσκολο να εντοπιστούν αλλαγές στην όραση και η διάγνωση γίνεται μόνο με την ειδική εξέταση της OCT.
Εξελίσεται αργά και προκαλεί προοδευτική ελάττωση της όρασης με κυματοειδείς γραμμές, διαταραχές στην έγχρωμη όραση και μαύρες κηλίδες στο κέντρο της όρασης.
Ο τακτικός έλεγχος με OCT διαπιστώνει τον βαθμό εξέλιξης της πάθησης.
Δεν υπάρχει θεραπεία εγκεκριμένη από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, μολονότι γίνονται πολλές έρευνες παγκοσμίως και αναμένονται αποτελέσματα που θα τεθούν σε κλινική εφαρμογή για να βοηθήσουν εκατοντάδες ασθενείς.
Ομως, σύμφωνα με μελέτες σε ασθενείς στην Αμερική (Age Related Eye Disease Study-AREDS) επί του παρόντος συνιστάται τα κάτωθι μέτρα:

1. Διακοπή καπνίσματος και ηλιοπροστασία.

2. Κατανάλωση υγιεινών τροφών, ιδιαίτερα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

3. Λήψη ειδικών διατροφικών συμπληρωμάτων.

4. Ρύθμιση αρτηριακής πίεσης.

5. Ρύθμιση σωματικού βάρους.

6. Άσκηση.
Ενημερώνουμε  τον ασθενή να αυτοελέγχει την όραση του με τον πίνακα Amsler και να είναι σε τακτική παρακολούθηση με OCT για τον λεπτομερή παρακολούθηση της εξέλιξης της πάθησης  του.

Επίσης έχουν ξεκινήσει ενδοϋαλοειδικές ενέσεις φαρμάκων όπως το Syfovre και Izervay για ασθενείς με ξηρού τύπου ωχρά κηλίδα – γεωγραφική ατροφία από το 2023 στην Αμερική.

Ηλικιακή εκφύλιση ωχράς υγρού τύπου
Η ηλικακή εκφύλιση ωχράς υγρού τύπου είναι μια ταχέως εξελισσόμενη νόσος που ελαττώνει σοβαρά την όραση και ελαττώνει την ποιότητητα ζωής.
Εμφανίζεται συχνά σε ασθενείς πού έχουν ηλικιακή εκφύλιση ωχράς ξηρού τύπου και χρήζει άμεση αντιμετώπιση.
Η τομογραφία οπτικής συνοχής OCT με Scanning Laser Ophthalmoscope  εντοπίζει με υψηλή ακρίβεια της τάξης 3-5μm το μέγεθος και την σοβαρότητα του προβλήματος.
H OCT ANGIOGRAPHY που υπάρχει στο Ιατρείο δίνει πληροφορίες για την ύπαρξη νεοαγγείωσης του χοριοειδούς.
Η αντιμετώπιση επιτυγχάνεται με ενδοϋαλοειδικές ενέσεις που στις περισσότερες περιπτώσεις διατηρούν την όραση του ασθενούς.
 
Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια – Διαβητικό οίδημα
Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί μια σύγχρονη μάστιγα καθόσον υψηλή χοληστερόλη, παχυσαρκία, καθιστική ζωή και κάπνισμα συντελούν στην αυξημένη συχνότητα διαβήτη τύπου 2.
Όλα τα άτομα με διαβήτη -τύπου 1 και τύπου 2- διατρέχουν 20% κίνδυνο να αναπτύξουν διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και 5% κίνδυνο να εμφανίσουν διαβητικό οίδημα ωχράς.
Συμπτώματα όπως θολή όραση στο διάβασμα ή στην οδήγηση και απώλεια ευαισθησίας αντίθεσης οφείλονται στη διαρροή υγρού από τα χαλασμένα αγγεία της ωχράς.
Η διάγνωση γίνεται με το OCT και η θεραπεία να διορθωθεί περιλαμβάνει τις ενδουαλοειδικές ενέσεις και την φωτοπηξία. 
 
Απόφραξη φλέβας αμφιβληστροειδή με οίδημα ωχράς
Η απόφραξη φλέβας αμφιβληστροειδή είναι η δεύτερη συχνότερη αμφιβληστροειδική αγγειακή διαταραχή μετά από την διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια. Εμφανίζεται σε άτομα ηλικία άνω των 65 ετών και η απόφραξη κλάδου φλέβας είναι συχνότερη από την απόφραξη της κεντρικής φλέβας. Παράγοντες κινδύνου είναι ηλικία, κάπνισμα, παχυσαρκία, διαβήτης, γλαύκωμα κα. Ο κίνδυνος να εμφανιστεί στον άλλο οφθαλμό είναι 15% σε διάστημα 5ετών. Οι θεραπευτικές επιλογές για την διόρθωση του διαβητικού οιδήματος είναι οι ενδουαλοειδικές ενέσεις και η φωτοπηξία
 
Χοριοειδική νεοαγγείωση που οφείλεται σε μυωπία, αγγειοειδείς ταινίες κα
Ασθενείς με υψηλή μυωπία μπορεί να εμφανίσουν παθολογική μυωπία με κίνδυνο ανάπτυξης νεοαγγείωσης χοριοειδούς, που εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα μπορεί να οδηγήσει σε όραση κάτω από 1/10 σε 5 έτη.
Περίπου 1 στους 3 ασθενείς μπορεί να εμφανίσει μυωπική νεοαγγείωση χοριοειδούς και στον άλλον οφθαλμό σε διάστημα 8 ετών.
Η διόρθωση της γίνεται με μεγάλη επιτυχία με την χορήγηση ενδουαλοειδικών ενέσεων anti VEGF.
 
Λοιπές αιτίες
  • Κεντρική ορώδης χοριοαμφιβληστροειδοπάθεια
  • Ψευδοφακικό οίδημα ωχράς κηλίδας
  • Υαλοειδοωχρική Έλξη 
  • Επιαμφιβληστροειδική μεμβράνη
  • Οπή ωχράς κηλίδας
  • Τοξικότητα φαρμάκων, όπως plaquenil, fingolimod κα

Διάγνωση
Στο ιατρείο εκτελούνται όλες οι κάτωθι εξετάσεις που η καθεμία με τον τρόπο της συμβάλλει στην ορθή διάγνωση και παρακολούθηση του ασθενούς:

  • Οπτική Οξύτητα, Ενδοφθάλμια Πίεση. 
  • Βυθοσκόπηση και έγχρωμη φωτογραφηση βυθού. 
  • Τομογραφία Οπτικής Συνοχής (OCT) με Scanning Laser Ophthalmoscope (SLO). Αποτελεί το gold standard καθόσον είναι γρήγορο, ανώδυνο και θα βοηθήσει τον έμπειρο ιατρό στη ορθή διάγνωση και επανεκτίμηση. 
  • OCT ANGIOGRAPHY: Αναίμακτη αγγειογραφία αμφιβληστροειδή και χοριοειδή με το OCT και χωρίς σκιαγραφικό. Μας δίνει ανεκτίμητες πληροφορίες για την ύπαρξη της νεοαγγείωσης του χοριοειδούς, το μέγεθος της ανάγγειας ζώνης-την ροή και πυκνότητα των αγγείων σε διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και την ύπαρξη ισχαιμίας σε απόφραξη φλέβας κλπ.

Παρακολούθηση

Η διόρθωση της ωχράς μπορεί να μην είναι εφικτή και να χρειάζεται η κλινική παρακολούθηση του ασθενούς.

Διόρθωση παθήσεων ωχράς κηλίδας

Ενδουαλοειδικές ενέσεις
Η διόρθωση της ωχράς γίνεται συνήθως με ενδουαλοειδικές ενέσεις (ενδοβολβικές εγχύσεις).
Συνήθως, χρησιμοποιούνται φάρμακα που ονομάζονται αντιαγγειακοί ενδοθηλιακοί αυξητικοί παράγοντες (anti VEGF) όπως Avastin, Lucentis, Eylea, Vabysmo. Ο VEGF συντελεί στη μη φυσιολογική διαρροή και ανάπτυξη αιμοφόρων αγγείων στην ωχρά κηλίδα, η οποία θα οδηγήσει στην εμφάνιση οιδήματος. Τα anti VEGF φάρμακα εγχύονται στον οφθαλμό για να ελαττώσουν το οίδημα της ωχράς κηλίδας που οφείλεται στην ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς, σε διαβητικό οίδημα, σε απόφραξη φλέβας αμφιβληστροειδή, σε μυωπική νεοαγγείωση, σε χοριοειδική νεοαγγείωση άλλων αιτίων. Η αποτελεσματικότητα τους ελέγχεται με το OCT και η θεραπεία συνεχίζεται για αρκετό χρονικό διάστημα.
Σε αρκετές περιπτώσεις που υπάρχει πρόβλημα στην ωχρά κηλίδα που οφείλεται σε σακχαρώδη διαβήτη ή απόφραξη φλέβας αμφιβληστροειδή ή ενδοφθάλμιας φλεγμονής χρησιμοποιείται το Ozurdex που είναι ενδουαλοειδικό ένθεμα κορτιζόνης βραδείας αποδέσμευσης, που έχει τρίμηνη με εξάμηνη αποτελεσματικότητα.
 
Φωτοπηξία με Laser
Με την μέθοδο της φωτοπηξίας με Laser αντιμετωπίζουμε όλο και περισσότερους ασθενείς με διαβητικό οίδημα ωχράς, διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, απόφραξη φλέβας αμφιβληστροειδή, κεντρική ορώδη χοριοαμφιβληστροειδοπάθεια.

Συνήθως χρησιμοποιείται το Zeiss Visulas Green laser για ολιστική αντιμετώπιση του διαβητικού ασθενή  που είναι το τελευταίο μοντέλο laser του κορυφαίου κατασκευαστή Zeiss. Με αυτό τον τρόπο ο διαβητικός ασθενής θα εξεταστεί με την OCT αγγειογραφία που κατευθύνει την διάγνωση του ασθενούς και θα προταθεί η κατάλληλη θεραπεία laser.

Με το Zeiss Visulas Green αντιμετωπίζουμε το διαβητικό οίδημα ωχράς, την παραγωγική διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, αποφράξεις φλεβών, ρωγμών αμφιβληστροειδούς κα.
Αντιμετώπίζονται τα αιμοφόρα αγγεία που προκαλούν διαρροή υγρού και μπορούμε να ελαττώσουμε τον αριθμό ενέσεων που χρειάζονται οι ασθενείς.
 
Χειρουργική επέμβαση Υαλοειδεκτομή
Η χειρουργική επέμβαση της υαλοειδεκτομής είναι απαραίτητη για την διόρθωση παθήσεων όπως αιμορραγία υαλοειδούς, οπή ωχράς σταδίου 2-3 κα.
Η υαλοειδεκτομή γίνεται με μικρές τομές 23G και είναι πολύ αποτελεσματική σε συγκεκριμένες περιπτώσεις παθήσεων της ωχράς κηλίδας.
Χειρουργός Οφθαλμίατρος - Ιωάννης Γιαννάκης signature