Τί είναι ο κερατόκωνος

 

Κερατόκωνος είναι η οφθαλμολογική πάθηση όπου ο κερατοειδής χιτώνας του οφθαλμού προοδευτικά λεπταίνει και αποκτά κωνοειδές σχήμα με αυξημένη κυρτότητα (κερα- κωνος). 

Ο ασθενής εμφανίζει συμπτώματα συνήθως στην εφηβική ηλικία όπως θάμβος όρασης, εύκολη κόπωση και χρειάζεται συχνές αλλαγές γυαλιών.

Η αιτιολογία είναι άγνωστη, συνήθως δεν κληρονομείται και μπορεί να συνυπάρχει ιστορικό ατοπίας, Down, Ehler/Danlos. 

Η έγκαιρη διάγνωση του κερατόκωνου γίνεται με την βοήθεια της τοπογραφίας του κερατοειδούς. 
Στο ιατρείο υπάρχει τοπογραφία κερατοειδούς τύπου Placido, το Oculus Keratograph 5M  και τοπογραφία με τομογραφία τύπου Scheimpflug, το Pentacam που αποτελεί το gold standard στη διαγνωστική τομογραφία απεικόνισης του πρόσθιου τμήματος του οφθαλμού.

Πιο συγκεκριμένα στο Ιατρείο το Pentacam διαθέτει όλα τα λογισμικά όπως τα κάτωθι που είναι απαραίτητα για την ορθή παρακολούθηση του ασθενους με κερατόκωνο.

Eνδεικτικά αναφέρω:

  • Fast Screening Report,
  • Belin/Ambrosio enhanced ecstasia display,
  • Topometric/KC-staging,
  • Belin ABCD progression Display,
  • Corneal Optical Densitometry ( υδρωπας, αποτελεσματικότητα θεραπείας) και Holladay report.

 

ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ: KERATOGRAPH ΚΑΙ PENTACAMΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ: KERATOGRAPH ΚΑΙ PENTACAM

  

Διόρθωση Θεραπεία κερατόκωνου

 

Στα αρχικά στάδια προτείνουμε στον ασθενή να αποφεύγει να τρίβει τα μάτια του, να χρησιμοποιεί  ενυδατικές σταγόνες, να φοράει γυαλιά για να βελτιώνει την όραση  και ειδικούς φακούς επαφής.
 

Υπάρχει η δυνατότητα τοποθέτησης ενδοστρωματιξών κερατοειδικών δακτυλίων Kerarjng. Τα Kerarings της Mediphacos είναι εξατομικευμένα για κάθε ασθενή και χρειάζεται να τοποθετηθούν πριν την εφαρμογή άλλων θεραπειών.
Η πιο διαδεδομένη αντιμετώπιση των ασθενών με κερατόκωνο ονομάζεται διασύνδεση κολλαγόνου Cross Linking (CXL). Η CXL έχει CE έγκριση από το 2006 και εφαρμόζεται με επιτυχία στην Αθήνα. Το 2016 η CXL εγκρίθηκε από το FDA και με την βοήθεια του iLink Cornea Cross-linking της  Glaucos. Το ανωτέρω σύστημα αποτελεί το μοναδικό μηχάνημα πού είναι εγκεκριμένο απο το FDA απο το 2016 σε συνδυασμό με την την ριβοφλαβίνη Photrexa  https://www.glaukos.com/cornea/solutions/Θεραπεία κερατόκωνου

 


Η θεραπεία πραγματοποιείται στον κερατοειδή χιτώνα του οφθαλμού αποκλειστικά με την βοήθεια τοπικών οφθαλμικών αναισθητικών σταγόνων και διαλύματος ριβοφλαβίνης Β2.

Το KXL system ακτινοβολεί με υπεριώδη ακτινοβολία UV-A με αποτέλεσμα να ενεργοποιούνται οι δεσμοί κολλαγόνου, να αυξάνεται η σκληρότητα του κερατοειδούς και να περιορίζεται η περαιτέρω επιδείνωση της ανώμαλης αύξησης της κυριότητας του κερατοειδούς.

Εφόσον ο κερατοειδής έχει καλό πάχος μπορεί ταυτόχρονα να σμιλευτεί με το excimer laser και συνυπάρχων μυωπικός αστιγματισμός. Συνολικά αφαιρούνται εως 50μm από τον κερατοειδή και έτσι βελτιώνουμε και την όραση του ασθενούς παράλληλα με την σταθεροποίηση του κερατόκωνου.

 

Δείτε το σχετικό video

 

  

Καλέστε για το Ραντεβού σας

210 6993026

 

Εξοπλισμός

PentacamAnterior-SegmentTopography-Tomography-Oculus2

Pentacam Anterior segment Topography-Tomography (Oculus)

Στα πλαίσια παροχής υψηλής ποιότητας διαγνωστικών υπηρεσιών στους ασθενείς που στηρίζουν το έργο μου, ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία, το ιατρείο εξοπλίστηκε από τον Ιανουάριο του 2018 με την ανωτέρω τεχνολογία τομογραφίας του προσθίου ημιμορίου του οφθαλμού, ώστε να υπάρχει λεπτομερής καταγραφή των βιομετρικών στοιχείων ολόκληρου του οφθαλμού σε συνεργασία με την OCT Angiography που διαθέτει το ιατρείο.

Περισσότερα

 

 

Οπτικά πεδία Octopus 900

Οπτικά πεδία Octopus 900

Τα οπτικά πεδία αποτελούν εργαστηριακή οφθαλμολογική εξέταση που στο Ιατρείο γίνεται με την σύγχρονη συσκευή Octopus 900 της Ελβετικής εταιρείας Haag Streit Diagnostics. Ενημερωτικά η Haag Streit αποτελεί την εταιρεία που κατασκεύασε παγκοσμίως το πρώτο οπτικό πεδίο στον κόσμο το 1945 σε συνεργασία με τον καθηγητή Hans Goldmann και πρωτοπορεί στον τομέα εξέλιξης οπτικών πεδίων.

Περισσότερα

 

Oct angiography: το επόμενο βήμα στην διερεύνηση της ωχράς κηλίδας και του γλαυκώματος

Oct angiography: το επόμενο βήμα στην διερεύνηση της ωχράς κηλίδας και του γλαυκώματος

Το Ιατρείο έχει εξοπλιστεί τον Ιανουάριο του 2017 με νέο Μηχάνημα της NIDEK για διενεργεία OCT (τομογραφία οπτικής συνοχής) που έχει την δυνατότητα να εκτελεί και Oct Angiography δηλαδή αγγειογραφία οφθαλμού χωρίς σκιαγραφικό για μελέτη των αγγείων του αμφιβληστροειδή, του χοριοειδή και του οπτικού νεύρου.

Περισσότερα
  width=

Οπτική Βιομετρία Lenstar LS900-APS

Η οπτική βιομετρία Lenstar LS900 της ελβετικής εταιρείας Haag-Streit, με την βοήθεια της τεχνολογίας optical low coherence reflectometry και APS Automated Positioning System καταγράφει ταυτόχρονα 7 βιομετρικά στοιχεία του οφθαλμού, που χρησιμεύουν στη σωστή επιλογή του κατάλληλου μέγεθους ενδοφακού, κατά την επέμβαση καταρράκτη αλλά είναι σημαντικά και σε άλλες οφθαλμολογικές εξετάσεις.

Περισσότερα

 

 

 

Αξιολόγηση στην Google