Ο κερατόκωνος αποτελεί μία οφθαλμολογική πάθηση, που εμφανίζεται συχνά ως αστιγματισμός και οδηγεί σε συχνές αλλαγές γυαλιών. Αρχίζει συνήθως στην εφηβική ηλικία και εμφανίζει συμπτώματα όπως, θάμβος όρασης, εύκολη κόπωση και ευερέθιστα κόκκινα μάτια. Ετυμολογικά προέρχεται απο τις λέξεις κερατο(ειδής) και κωνο(ειδέ)ς σχήμα, καθόσον σε προχωρημένα στάδια ο κερατοειδής λεπταίνει και παραμορφώνεται σε κώνο.

Συνυπάρχει σε μερικές περιπτώσεις οικογενειακό ιστορικό ἠ ιστορικό ατοπίας. Δεν υπάρχει βιοχημικό η γενετικό τέστ που θα βοηθήσει στην πρώιμη διάγνωση, αλλά απαιτείται μια ειδική οφθαλμολογική εξέταση που λέγεται τοπογραφία κερατοειδούς που καθορίζει την σοβαρότητα του.

keratokonos 0441

Σε αρχικά στάδια αντιμετωπίζεται με γυαλιά η ειδικούς φακούς επαφής ενω σε προχωρημένα απαιτείται να γίνει μεταμόσχευση κερατοειδούς.

 

Θεραπεία κερατόκωνου

Ταχεία Διασύνδεση Κολλαγόνου σε 20λεπτα

Accelerated Corneal Collagen Cross-linking Riboflavin

 Η διασύνδεση κολλαγόνου Κερατοειδους και συγκεκριμένα η A-C3-R accelerated corneal cross linking with riboflavin διαρκεί 20λεπτά εξασφαλίζοντας την άριστη συνεργασία του ασθενούς σε σχέση με την παλαιότερη τεχνική που διαρκεί 60 λεπτά. Υπάρχουν παραλλαγές με αφαίρεση του επιθηλιου με διάλυμα αλκοόλης ή laser, χωρίς αφαίρεση του επιθηλίου, με ιοντοφόρεση κα ανάλογα με την φύση του προβλήματος.
  Το ειδικό μίγμα ριβοφλαβίνης  (βιταμίνη Β2) διαχέεται στο στρώμα του Κερατοειδους που ακτινοβολείται με πηγή laser στο μήκος της υπεριώδους ακτινοβολίας με αποτέλεσμα να ενεργοποιούνται οι δεσμοί κολλαγόνου, να αυξάνεται η σκληρότητα του κερατοειδούς και να περιορίζεται η περαιτέρω επιδείνωση της ανώμαλης αύξησης της κυρτότητας του κερατοειδούς.
   Κατ´αυτό τον τρόπο μπορεί να καθυστερήσει σημαντικά ή και να σταματήσει η εξέλιξη του κερατόκωνου, βοηθώντας τον ασθενή να αποφύγει μια πιθανή μεταμόσχευση κερατοειδούς.
Εφόσον ο κερατοειδής έχει καλό Παχος μπορεί ταυτόχρονα να σμιλευτεί με το excimer laser και συνυπάρχων μυωπικός αστιγματισμός έως 50μm.

Δείτε το σχετικό video