Καταρράκτης είναι η θόλωση του φυσικού φακού του ματιού, ο οποίος βρίσκεται πίσω απο την ίριδα και φυσιολογικά είναι διαυγής. Είναι μία από τις πιο συχνές αιτίες θόλωσης της όρασης μετά απο κάποια ηλικία.

Οταν είμαστε νέοι, ο φυσιολογικός φακός είναι καθαρός, διάφανος, αρκετά ανθεκτικός στον χρόνο ως υλικό,  σαν υψηλής ποιότητας διαμάντι. Εχει την ικανότητα να εστιάζει σε αντικείμενα που βρίσκονται μακριά και κοντά, οπως ακριβώς ο φακός της φωτογραφικής μηχανής. Τα πρώτα φαινόμενα δυσλειτουργίας του φακού εμφανίζονται στα 40-50ετη, οταν καθίσταται η άναγκη χρήσης γυαλιών πρεσβυωπίας. Με την πάροδο του χρόνου, ο φακός αποκτά κιτρινωπή-λευκή χροιά, η σύσταση του σκληραίνει λόγω αλλαγής των πρωτεινών, και χάνει τις ικανότητες που είχε όταν ο άνθρωπος ήτανε νέος.

Συμπτώματα-Αντιμετώπιση

Τα συμπτώματα είναι πολλά, όπως  ξεθώριασμα χρωμάτων, δυσκολία στη νυκτερινή οδήγηση, θάμβος όρασης ιδιαίτερα στην αντηλιά, που εμποδίζουν τις καθημερινές δραστηριότητες  και έχουν ως κύριο χαρακτηριστικό την απουσία πόνου.

Μολονότι πολλές επιστημονικές έρευνες γίνονται παγκόσμια για την πρόληψη του καταρράκτη και για την ελάττωση της εξέλιξης του, δεν υπάρχει επί του παρόντος  φαρμακευτική αγωγή που να  καθυστερεί την εξέλιξή του.

Όμως, προτείνεται η χρήση γυαλιών ηλίου για προστασία του φακού απο την υπεριώδη ακτινοβολία, και ιδιαίτερα όσοι λαμβάνουν φαρμακευτικές ουσίες όπως ηκορτιζόνη ή έχουν υποστεί τραύμα η φλεγμονή οφθαλμού να έχουν μία συχνή και πλήρη οφθαλμολογική εξέταση.


Προεγχειρητική Εκτίμηση

Η προεγχειρητική εκτίμηση είναι πολύ σημαντική, καθόσον θα εκτιμηθεί η σοβαρότητα των συμτωμάτων, οι οπτικές απαιτήσεις και η ποιότητα του τεχνητού ενδοφακού που θα τοποθετηθεί, ώστε να δοθεί η δυνατότητα σωστού πρεοεγχειρητικού σχεδιασμού του καταρράκτη σας και η κατά το μέγιστον επίλυση συνοδού μυωπίας, υπερμετρωπίας.

Για τους ανωτέρω λόγους η πλήρης προεγχειρητική εκτίμηση είναι γεγονός ιδιαίτερης σημασίας για την ομαλή έκβαση, και πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον, λεπτομερή διάθλαση, τονομέτρηση, βυθοσκόπηση, τοπογραφία κερατοειδούς και υπερηχογραφία-βιομετρία οφθαλμού.

Σε αρχόμενα στάδια του καταρράκτη δίνουμε νέα συνταγή γυαλιών και προτείνεται επανεκτίμηση του, καθόσον δεν γνωρίζουμε την ταχύτητα εξέλιξης του και πρέπει ο ασθενής να είναι επαρκώς ενημερωμένος πρίν προχωρήσουμε στην αντιμετώπιση του.


Διαδικασία Μικροχειρουργικής Καταρράκτη

Η μικροχειρουργική καταρράκτη, αποτελεί μία σύντομη, ανώδυνη, και ασφαλέστατη διαδικασία. Πραγματοποιείται με την αποκλειστική χρήση τοπικών αναισθητικών σταγόνων, την βοήθεια πολύ εξελιγμένου μικροσκοπίου και μονάδας υπερήχων μεγέθους 2 με 2,5 χιλιοστά που αναρροφά τον καταρράκτη και στη συνέχεια τοποθετείται τεχνητός ενδοφακός.

Χωρίς επίδεσμο, φορώντας τα γυαλιά ηλίου σας, ο συνοδός θα σας συνοδεύσει σπίτι σας, όπου θα πρέπει να τοποθετείτε οφθαλμικές σταγόνες για την ομαλή επούλωση του οφθαλμού και για την επίτευξη ταχείας αποκατάστασης της όρασης.

Επίσης, θα πρέπει να μην πιέζετε, τρίβετε τον οφθαλμό σας, να μην ρίχνετε νερό μέσα στο μάτι, να μην έρχεστε σε επαφή με σκονισμένες-μολυσμένες επιφάνειες και να τηρείτε το ραντεβού της μετεγχειρητικής επίσκεψης.  


Ποιό είναι το αποτέλεσμα

Για έναν υγιή οφθαλμό οι πιθανότητες για καλή μετεγχειρητική όραση ειναι πολύ μεγάλες, καθόσον εφαρμόζονται μοντέρνες μέθοδοι και υλικά  και η επέμβαση του καταρράκτη είναι απο τις ασφαλέστερες χειρουργικές τεχνικές που υπάρχουν παγκοσμίως.

 Το αποτέλεσμα είναι πάρα πολύ καλό οταν ο ασθενής με καταρράκτη χειρουργείται έγκαιρα και δεν αφήνει τον καταρράκτη του να ωριμάσει,. Γιαυτό τον λόγο ο θεράπων ιατρός θα πρέπει  σας συμβουλεύσει για τον κατάλληλο χρόνο της επέμβασης και την παρακολούθηση σας.

Καθόσον ο ενδοφακός τοποθετείται εντός του οφθαλμού, συγκεκριμένα στο περιφάκιο, που αποτελεί  μια μεμβράνη, αυτή  είναι λογικό να θολώσει με την πάροδο του χρόνου και να ελαττώσει την όραση μετεγχειρητικά. Σε τέτοια περίπτωση  θα  χρειαστεί μια ολιγόλεπτη διαδικασία που δεν απαιτεί νοσοκομειακή περίθαλψη και γίνεται καθαρισμός του επονομαζόμενου δευτερογενή καταρράκτη με το Nd-Yag Laser.

 

Νέοι ενδοφακοί

Νέοι ενδοφακοί για την αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας και του Καταρράκτη

Η τεχνολογία για την αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας και του καταρράκτη με την χρήση ενδοφακών εξελίσσεται συνεχώς και το 2016 θα υπάρχει η δυνατότητα χρήσης του ενδοφακού Panoptix της Alcon.

Περισσότερα