Η σημασία της διατροφής

Οι ασθενείς με γλαύκωμα πολύ συχνά μας ρωτάνε εάν είναι κάτι περισσότερο να κάνουν από το να χρησιμοποιούν τις σταγόνες και να έρχονται στα ραντεβού για εξέταση ώστε να ελαττώσουν την πιθανότητα ελάττωσης της όρασής τους.

Πιο συγκεκριμένα αρκετοί ασθενείς ρωτούν την άποψη μας για την διατροφή, την άσκηση και την λήψη βιταμινούχου σκευάσματος. Μια γρήγορη απάντηση είναι ότι ως ιατροί δεν έχουμε τεκμηριωμένες μελέτες που να μας οδηγούν σε συγκεκριμένες προτάσεις. Όμως σήμερα πιθανόν να μην γνωρίζουμε αλλά πρέπει να ενημερώσουμε ότι υπάρχει πολύ μεγάλο επιστημονικό ενδιαφέρον και δημοσιευμένες μελέτες για να δοθούν ξεκάθαρες απαντήσεις για το πως θα βοηθήσουμε τις βιολογικές λειτουργίες μας που συμμετέχουν στο γλαύκωμα.

Ειδικά μετά τις πολυδημοσιευμένες κλινικές μελέτες AREDS που προτείνουν την χρήση ειδικής σύνθεσης πολυβιταμίνης σε ασθενείς με ηλικιακή εκφύλιση ωχράς´ υπάρχει μεγάλη έρευνα για  παρόμοια αναζήτηση στην διατροφή και στην καθημερινή ζωή χρήσιμων πληροφοριών σε ασθενείς με γλαύκωμα. Επίσης, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η ασπιρίνη προέρχεται από την ιτιά(willow tree), η διγοξίνη από τα αποξηραμένα φύλλα της δακτυλίτιδας(digitalis) και το paclitaxel (breast & ovarian cancer) από ένα είδος πουρνάρι στον Ειρηνικό(pacific yellow tree). Ως εκ τούτου η φαρμακευτική έρευνα ενώνει τις δυνάμεις της και με εθνολόγους ώστε να διερευνήσουν και να αναπτύξουν φάρμακα όπως τα ανωτέρω παραδείγματα.

Εάν έρθουμε σε πιο χειροπιαστές οδηγίες ο ασθενής καταρχήν θα  πρέπει να ρυθμίσει την αρτηριακή πίεση που  παρέχει νευροπροστασία και επιβοηθεί την εγκεφαλική λειτουργία. Σύμφωνα με τους ερευνητές το γλαύκωμα θα πρέπει να αρχίσει να αντιμετώπιζεται ως μια πάθηση του εγκεφάλου και όχι ως μία οφθαλμική πάθηση. Ως εκ τούτου παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον η μελέτη της πίεσης του εγκεφαλονωτιαίου υγρού και η νευροαπεικόνιση των ασθενών. Παρόμοιο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και μελέτες όπου   φαρμακευτικές θεραπείες για την νόσο Parkinson διερευνούνται κατά πόσον βοηθούν και ασθενείς με γλαύκωμα στο πλαίσιο της νευροπροστασίας και της διακοπής της περαιτέρω νευροεκφύλισης του οπτικού νεύρου.

Απο πλευράς χρήσιμων τροφών το Ginkgo biloba χρησιμοποιείται στην Κινέζικη Ιατρική εδώ και χιλιάδες έτη καθόσον προέρχεται από ένα Δένδρο που βρίσκεται πάνω στον πλανήτη μας πάνω από 250 εκατομμύρια χρόνια. Το ginkgo περιέχει πάνω από 60 βιοενεργά  συστατικά εκ των οποίων τα 30 δέν υπάρχουν αλλού στη φύση. Είναι  ισχυρό αντιοξειδωτικό, αναστέλλει την τοξικότητα του γλουταμικού οξέος, σταθεροποιεί τις λειτουργίες του μιτοχονδρίου και σε αρκετές μελέτες βοηθάει στη νευροπροστασία, στην αιματική ροή στο οπτικό νεύρο και προστατεύει την εκφύλιση  του ηθμού στην γωνία του προσθίου θαλάμου. Επίσης, βελτιώνει την αιματική ροή τόσο στον εγκέφαλο όσο και στα περιφερικά αγγεία προσφέροντας βοήθεια και σε ασθενείς με το φαινόμενο Raynaud που γνωρίζουμε ότι συσχετίζεται με το γλαύκωμα φυσιολογικής πίεσης.Σε ασθενείς με γλαύκωμα φυσιολογικής πίεσης σε ημερήσια ποσότητα 120 mg (40mg 3φορες ή 80 mg 2φορές την ημέρα) έχει μελετηθεί στην Κορέα με ενθαρρυντικά αποτελέσματα δημοσιευμένα στο Ophthalmology από το 2003.

Η κουρκουμίνη που χρησιμοποιείται στην Ayuverda πιθανόν να βοηθάει στο γλαύκωμα καθόσον λειτουργεί ως πολυεργαλείο. Υπάρχουν 100 μελέτες στο clinical trials.gov και οι μισές διερευνούν την σχέση της κουρκουμίνης με τον καρκίνο. Η κουρκουμίνη είναι ευρέως φάσματος αντιφλεγμονώδες και αναστέλλει κυτοκίνες, IL-6, COX-2 και NF-kappaB. Έχουν αναφερθεί περιστατικά όπου επικουρικά  βοηθάει ασθενείς με ραγοειδίτιδα, διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και κεντρική ορώδη χοριοειδοαμφιβληστροειδοπάθεια. Βοηθάει σε περιστατικά με ισχαιμία, χαμηλού βαθμού φλεγμονή και δυσλειτουργία των μιτοχονδρίων. Ως εκ τούτου εκτιμάται ότι μπορεί να προστατέψει τα γαγγλιακά κύτταρα του αμφιβληστροειδή από νευροεκφύλιση. Η κουρκουμίνη έχει δείξει ότι βοηθάει ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα, ψωρίαση, ελικώδη κολίτιδα και κατάθλιψη.

Πολύ πιθανόν οι μητέρες μας γνωρίζαν από την παράδοση αυτό που η επιστήμη προσπαθεί να αποδείξει σήμερα το ότι πρέπει να τρώμε καθημερινά τα λαχανικά μας. Ο Louis Pasquale, MD, Boston με πρόσφατα δημοσιευμένη εργασία κατέδειξε ότι διατροφή με πράσινα λαχανικά και υψηλό ποσοστό νιτρωδών (καρότο, παντζάρι, σέλερυ, σπανάκι) συνοδεύεται με μειωμένη εμφάνιση  γλαυκώματος με παρακεντρική απώλεια όρασης. Η εξωγενής πρόσληψη νιτρωδών μετατρέπεται σε νιτρικό οξείδιο στα κύτταρα  και βοηθάει την ομοιόσταση των νευρικών κυττάρων και σε μικρότερα ποσοστά εμφάνισης γλαυκώματος με συνοδό αρχόμενη απώλεια οπτικού πεδίου.

Το ερώτημα για την χρήση του καφέ υπάρχουν αρκετές ενδείξεις να εξηγούμε στους ασθενείς ότι περισσότερες από τρείς μερίδες καφέ την ημέρα αυξαίνουν την ενδοφθάλμια πίεση και ως εκ τούτου να μην συμβάλλουν στη καλή  ρύθμιση του γλαυκώματος. Το θέμα γίνεται πιο πολύπλοκο όταν έχουν εμφανιστεί μελέτες στο οτι η αυξημένη ποσότητα καφείνης προκαλεί αύξηση της ομοκυστείνης και αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης του ψευδοαποφολιδωτικού γλαυκώματος.

Η ποιότητα του ύπνου είναι πολύ σημαντική και θα πρέπει να διερευνηθεί εάν ο ασθενής με γλαύκωμα πάσχει από άπνοια κατα την διάρκεια του ύπνου. Η χαμηλή ποσότητα οξυγόνου προκαλεί οξειδωτικό στρές στη μικροκυκλοφορία του οπτικού νεύρου και είναι αντικείμενο μελετών όπως η POSAG που διενεργείται στην περιοχή του Cambridge. Σε περίπτωση υποψίας για άπνοια θα πρέπει ο ασθενής να παραπεμφθεί σε πνευμονολόγο για να μελετηθεί και να δοθούν οδηγίες.

Η γυμναστική ιδιαίτερα η αερόβια (20λεπτο περπάτημα) που θα αυξήσει τους σφυγμούς μας έως 25%  σύμφωνα με ερευνητές έχει θετικό αποτέλεσμα  καθόσον αυξαίνει την ροή αίματος και βοηθάει στην σωστή αιμάτωση του οπτικού νεύρου. Όμως υπάρχουν μορφές γλαυκώματος όπως το μελαγχρωστικό που η γυμναστική έχει αρνητικό αποτέλεσμα και της Στενής γωνίας που δεν προσφέρει βοήθεια. Όμως χρειάζεται προσοχή στην ένταση της γυμναστικής γιατί δεν απαιτείται πολύ έντονη άσκηςη και μερικές ασκήσεις στην Aerial yoga κά καλό είναι να αποφεύγονται.

Η σημασία της διατροφής

Η σημασία της διατροφής

Οι ασθενείς με γλαύκωμα πολύ συχνά μας ρωτάνε εάν είναι κάτι περισσότερο να κάνουν από το να χρησιμοποιούν τις σταγόνες και να έρχονται στα ραντεβού για εξέταση ώστε να ελαττώσουν την πιθανότητα ελάττωσης της όρασής τους.

Περισσότερα

Νέα στον ορίζοντα του γλαυκώματος

Νέα στον ορίζοντα του γλαυκώματος - ROC inhibitors! Do they really rock?

Το ότι η φαρμακευτική θεραπεία του γλαυκώματος σώζει και διατηρεί την όραση είναι γεγονός που βλέπουμε στην καθημερινή άσκηση της οφθαλμολογίας.

Περισσότερα